Thursday, March 7, 2013

GENEZA cap.3


ISPITIREA FEMEII

Dupa ce Raiul a fost creat, in toata splendoarea lui, Dumnezeu a zis: „Poti sa mananci dupa placere din orice pom din gradina; dar din pomul cunostintei  binelui si raului sa nu manaci,, caci in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit”- Geneza 2:16,17.

 

In Geneza , intelegem ca inca de la crearea animalelor, sarpele a fost creat mai siret, si  de aceea Satana l-a folosit ca o unealta a sa in lucrarea de ispitire a oamenilor-2 Corinteni 11:14” Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un ingerde lumina”, prima fiind femeia. De ce tocmai femeia, si nu barbatul de exemplu?Simplu, pentru ca femeia este un vas mai slab decat barbatul; asa sunt femeile descrise de catre apostolul Petru.Dumnezeu a creat barbatul sa gandeasca cu mintea. Barbatul e rational. Si, Dumnezeu a creat femeia sa gandeasca cu inima. Respectati-va pentru aceasta. Sa nu va suparati pe barbati ca sunt rationali. Si voi (barbatilor) purtati-va cu intelepciune cu sotiile voastre.

Spune in Timotei ca pacatul nu a venit in lume prin barbat, a venit prin femeie. Dar, voi femeile, trebuie sa va mangaiati cu ideea asta pentru ca slabiciunea vasului este parte a planului divin.  

Asadar, sarpele a venit la femeie, spunandu-i „Oare a zis Dumezeu cu adevarat: sa nu mancati din toti pomii din gradina?-vs 1. Esi femeia a incercat sa-i explice ca le este interzis sa manance din acel pom, sarpele a asigurat-o „”” Hotarat, ca nu veti muri”.   De c a zis Satana ca  vor muri?De unde a stiut el ca Dumnezeu nu-i va omori,dupa cum El a zis?Simplu: pentru ca Domnul, cand a creiat femeia si barbatul, a zis ca-i va face dupa chipus si asemanarea Sa, ii va face sa fie mai mult ca El. De asta Satana a inceput ispitirea, deoarece a vrut sa distruga credinta oamenilor in Dumnezeu inca de la inceputul lumii.

Cand femeia s-a uitat la pom ca era bun de mancat, si arata frumos, a luat din el si a mancat.

 

PACATUL BARBATULUI

 

Dupa ce femeia a mancat, i-a dat si barbatului sa manance di el; astfel amandorura li s-au deschis ochii si au realizat ca erau goi. Prin mancarea fructului interzis, pacatul a inceput sa omoare spiritul si moralul, iar moartea fizica a fost introdusa mai tarziu: Gen 5:5. In racoarea acelei zile, Domnul, pe cand se plimba prin gradina Raiului, I-a strigat pe Adam si Eva, dar ei rusinati s-au ascuns. De ce? Pentru ca le era rusine de ce facusera, ca erau goi. Cand Domnul i-a intrebat de unde au cunoscut ca erau goi, Adam a invinuit femeia, care a invinuit sarpele. In acel moment, Dumnezeu a adus blestem asupra intregii omeniri. Geneza 3:16-19:” Femeii i -a zis: ,,Voi mări foarte mult suferinţa şi însărcinarea ta; cu durere vei naşte copii, şi dorinţele tale se vor ţinea după bărbatul tău, iar el va stăpîni peste tine.``  Omului i -a zis: ,,Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale, şi ai mîncat din pomul despre care îţi poruncisem: ,Să nu mănînci deloc din el,` blestemat este acum pămîntul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale; spini şi pălămidă să-ţi dea, şi să mănînci iarba de pe cîmp. În sudoarea feţei tale să-ţi mănînci pînea, pînă te vei întoarce în pămînt, căci din el ai fost luat; căci ţărînă eşti, şi în ţărînă te vei întoarce.``Imaginati-va ce frumoasa ar fi fost viata noastra daca cei doi nu se lasau ispititi de Satana.De luat aminte ca nicaieri in Biblie nu este scris ca toti au pacatuit cand Adam a pacatuit, ci ni se spune ca el a introdus pacatul si moarte in lume: Romani 5:12-„De aceea, dupa cum printr-un singur om a intrat pacatul in lume,prin pacat a intrat moartea, si astfel moartea a trecutasupra tuturor oamenilor, din pricina ca toti au pacatuit.”,

 1 Corinteni 15:21-22-„ Caci daca moartea a venit prin om,tot prin Om a venit si invierea mortilor.Si dupa cum toti mor in Adam, tot asa, toti vor invia in Hristos”. Frumos, nu?

In continuare, Scriptura ne arata, ca atunci „Dumnezeu le-a creat haine de piele si i-a imbracat cu ele”-Gen 3:21. Domnul a zis in vs.22-24,,Iată că omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscînd binele şi răul. Să -l împedecăm dar acum ca nu cumva să-şi întindă mîna, să ia şi din pomul vieţii, să mănînce din el, şi să trăiască în veci.`` Deaceea Domnul Dumnezeu l -a izgonit din grădina Edenului, ca să lucreze pămîntul, din care fusese luat. Astfel a izgonit El pe Adam; şi la răsăritul grădinii Edenului a pus nişte heruvimi, cari să învîrtească o sabie învăpăiată, ca să păzească drumul care duce la pomul vieţii.”

De ce Domnul i-a izgonit din Rai? Deoarece cunoscand binele si raul, Adam si Eva au incercat sa se considere egali cu Dumnezeu si sa hotarasca propriile lor standarde. Dumnezeu tot ce a vrut sa faca prin crearea tuturor lucrurilor, si a oamenilor in deosebi, a fost aceea de a cunoaste numai binele numai in dependenta de El si de Cuvantul Sau.DE ACEEA TOTI CEI CARE-L MARTURISESC PE HRISTOS, SE REANTORC LA SCOPUL DE LA INCEPUT AL LUI DUMNEZEU PENTRU OMENIRE.

Astfel, prin alungarea celor doi din Rai, s-a pierdut si relatia perfecta a lui Dumnezeu cu Adam. El a fost izgonit, si astfel a inceput DEPENDENTA DE DUMNEZEU IN MIJLOCUL INCERCARILOR, iar totodata, Satana a castigat intr-un anumit sens, putere asupra lumii prin caderea lui Adam si Eva.

 

FITI BINECUVANTATI, IAR DACA AVETI NELAMURIRI, VA ROG INTREBATI-MA.

 

 


 

No comments:

Post a Comment