Friday, March 8, 2013

GENEZA cap. 4


 
CAIN SI ABEL

 
Dupa izgonirea celor doi din Rai, Eva a ramas insarcinata cu Cain.Dupa ce el a fost nascut, Eva a adus sincere multumiri Domnului:” Am capatat un om cu ajutorul Domnului”, deoarece ea a incercat sa aiba o relatie cat mai buna cu Dumnezeu. Dupa Cain, Eva a nascut si pe Abel.Cei doi crescusera; Abel devenise cioban, iar Cain era plugar. Geneza 3:3,4- „Dupa o bucata de vreme, Cain a adus Domnului o jertfe de mancare din roadele pamantului. Abel a adus si el o jertfa de mancare din oile intai nascute ale turmei lui si din grasimea lor.Domnul a privit cu placere spre Abel si spre jertfa lui”.

De ce a privit Domnul cu placere spre jertfa lui Abel, si nu inspre a lui Cain? Deoarece Abel a avut o credinta sincera  si o inchinare neprihanita fata de Dumnezeu, pe cand Cain a avut o credinta de neascultare si nesincera fata de Domnul, iar faptele lui erau rele: vs 6,7- „Si Domnul a zis lui Cain: pentru ce te-ai maniat? Si pentru ce ti s-a posomorat fata? Nu-i asa? Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti”.La fel ni se spune si in 1 IOAN 3:12-„nu cum a fost Cain, care era de la cel rau, si a ucis pe fratele sau. Si pentru ce l-a ucis? Pentru ca faptele lui erau rele, iar ale fratelui sau erau neprihanite”.

Cain, vazand ca Domnul Il iubeste pe Abel mai mult ca pe el, din gelozie, l-a dus pe Abel  la camp si l-a omorat.

Din versetul 7 al capitolului 4, Domnul ne invata pe toti ca pacatul se infiltreaza in mintile noastre foarte repede, dar daca strigam la ajutorul  si harul Sau, prin credinta, noi vom iesi biruitori.Mai clar ni se explica totul despre pacat in cartea Romani capitolul 6.

 
PEDEAPSA LUI CAIN


Dupa ce Cain l-a ucis pe fratele sau, Dumnezeu a zis: vs 10-„...Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la Mine” Din acest verset reiese ca Domnul ne asculta si are grija de toti cei care sufera din pricina neprihanirii, si le va face dreptate nimicind pacatul: EVREI 12:24-„ de Isus, Mijlocitorul legamantului celui nou si de sangele stropirii, care vorbeste mai bine decat sangele lui Abel.”

Pentru crima facuta, Cain a fost blestemat de Dumnezeu, in sensul ca nu va mai fi binecuvantat pentru eforturile lui de a-si castiga existenta din roadele pamantului: vs.12-„cand vei lucra pamantul, sa-ti mai dea bogatia lui. Pribeag si fugar sa fii pe pamant”.

Cand Cain a auzit blestemul Domnului asupra lui, s-a cait foarte tare pentru ce a facut, si s-a pocait din inima: vs. 14-„ iata Tu ma izgonesti azi de pe fata pamantului; eu voi trebui sa ma ascund de fata Ta, si sa fiu pribeag si fugar pe pamant; si oricine ma va gasi, ma va omori”. Dar nu, Domnul L-a asigurat ca nimic rau nu i se va intampla: vs.15-„ nicidecum; ci daca va omori cineva pe Cain, Cain sa fie razbunat de sapte ori”. Pacatul de moarte nu a venit asupra lui Cain, ci mai tarziu, datorita rautatii oamenilor: Geneza 6:5-7 –„Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant si ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi spre rau. I-a parut rau Domnului ca a facut pe om pe pamant, si S-a mahnit in inima Lui. Si Domnul a zis: Am sa sterg de pe fata pamantuluipe omul pe care L-am facut, de la om pana la vite,pana la taratoare, si pana la pasarile cerului; caci imi pare rau ca i-am facut”. Deci va dati seama cat de indurerat a fost Dumnezeu  din pricina oamenilor?

Cain si urmasii lui au fost prima generatie  de oameni care nu-l ascultau pe Dumnezeu, ci isi urmau propriile lor interese si ambitii.

Credinta a venit mai tarziu prin Set, fiul lui Adam, care a chemat Numele Domnului, astfel dovedind ca  are nevoie de El.

Asa s-au format pe pamant doua tipuri de generatii: oameni evlaviosi si oameni neevlaviosi.

 

Fiti binecuvantati!

 

 

 

No comments:

Post a Comment